Ηρεμία, Αυτοβελτίωση και Προσωπική Ανάπτυξη

Οι σκέψεις, οι πεποιθήσεις και τα συναισθήματα δημιουργούν την πραγματικότητα καθενός από μας, με αποτέλεσμα η ίδια μας η ζωή να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτά που σκεφτόμαστε, που πιστεύουμε ή αισθανόμαστε. Έτσι, αν επιθυμείτε να αλλάξετε τη ζωή σας, θα πρέπει να εντοπίσετε τις σκέψεις, τις πεποιθήσεις και τα συναισθήματα που σας δημιουργούν άσχημη διάθεση και να τα αντικαταστήσετε με άλλα, που θα οδηγήσουν σε αυτό που επιθυμείτε. Ένας τρόπος είναι να αλλάξει κανείς τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται και αισθάνεται, άρα  και ερμηνεύει τη ζωή, και να βρει κάτι πιο θετικό.

Αρκετοί άνθρωποι περνούν πολύ ώρα κάθε μέρα με το να σκέφτονται, να αναπολούν ή να ασκούν κριτική στο παρελθόν και να καταστρώνουν σχέδια για το μέλλον. Οι αρνητικές σκέψεις /δηλώσεις και η αυτοκριτική του τύπου « Δεν έχω ταλέντο, ό,τι και να κάνω αποτυχαίνω…», ενδυναμώνουν την αρνητική στάση στη ζωή. Όταν ερμηνεύουμε αρνητικά τον εαυτό μας, τον κόσμο και το μέλλον ,τότε δημιουργούμε τη βάση για την απογοήτευση και τα αρνητικά συναισθήματα. Χρειάζεται να προγραμματιστεί εκ νέου ο τρόπος που ερμηνεύουμε τις καταστάσεις και αντικατάσταση των αρνητικών σκέψεων με άλλες πιο λειτουργικές και με θετικές επιβεβαιώσεις που ενισχύουν θετικά τον εαυτό. Π.χ. «Αρνούμαι να νιώθω ότι διαρκώς χρειάζομαι κάτι, επιλέγω να εκτιμώ και να αγαπώ τον εαυτό μου, εγκαταλείπω τους φόβους μου για το χρήμα…».

Οι θετικές επιβεβαιώσεις, η καθημερινή εξάσκηση για λίγα λεπτά  με οποιαδήποτε μορφή, είτε απλές ασκήσεις αναπνοής και χαλάρωσης, είτε κάποιο άθλημα, ακόμα και το απλό περπάτημα, ενεργοποιεί τον οργανισμό και αυξάνει τη διάρκεια του αισθήματος χαλάρωσης. Οι βαθιές και αργές εισπνοές/εκπνοές (διαφραγματική αναπνοή), προκαλούν μια αίσθηση ηρεμίας, όπως και το γέλιο το οποίο μειώνει τη μυϊκή ένταση και αυξάνει την παραγωγή ενδορφινών  (φυσικό παυσίπονο του οργανισμού).

Είναι απαραίτητη η δημιουργία μιας λίστας με σαφείς αξίες και στόχους που θα προσφέρουν αίσθημα ικανοποίησης και χαλάρωσης. Ανακαλύψτε τι σας αρέσει και κάντε μια μικρή αλλαγή καθημερινά, κάτι αναπάντεχο, αφήνοντας κάτι όμορφο για το τέλος της ημέρας.

Οι συνήθειες υγιεινής, η διατροφή και ύπνος , επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής μας. Το χρόνιο και το οξύ στρες διαταράσσει τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού και έχει αρνητικές επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης, το ψυχολογικό στρες μπορεί να επιδεινώσει πολλές ασθένειες. Έρευνές δείχνουν ότι επιδεινώνει πολλά προβλήματα που σχετίζονται με την καρδιά, ευθύνεται για την αύξηση του σακχάρου στο αίμα των διαβητικών, μπορεί να προκαλέσει ασθματικές κρίσεις ή να καθυστερήσει την ίαση του ιστού(οι πληγές κλείνουν δύσκολα).Παρατηρούμε ότι το στρες μπορεί να επιδεινώσει πολλές σωματικές ασθένειες και να εξασθενίσει τον οργανισμό. Η εξασθένιση του οργανισμού οδηγεί σε περαιτέρω ένταση και ούτω καθεξής.

Όταν το μυαλό περιστρέφεται γύρω  από αρνητικές σκέψεις, η κατάσταση επιδεινώνεται. Χρειάζεται νοερή απομάκρυνση και επικέντρωση του νου σε κάτι άλλο ανά πάσα στιγμή. Όταν το πνεύμα και το σώμα είναι απασχολημένα μειώνεται η ενασχόληση με ανήσυχες σκέψεις. Σ’ αυτό βοηθάει η τεχνική της απόσπασης της προσοχής ή  το σταμάτημα της σκέψης αν υπάρχουν και ιδεοληψίες.

Η χαλάρωση βοηθάει στην επιβράδυνση του οργανικού μας συστήματος και στον έλεγχο του παθολογικού άγχους. Διαλογιστείτε. Με το διαλογισμό το ζητούμενο είναι να στραφεί κανείς εντός του και να ηρεμήσει ο νους του, παύοντας για λίγο να σκέφτεται τα προβλήματά του και τις πιθανές λύσεις τους. Βιώστε την εμπειρία του εδώ και τώρα και αυξήστε τη δραστηριότητα του εγκεφάλου στην περιοχή που σχετίζεται με την ευτυχία και τις θετικές σκέψεις.

Βιβλιογραφία: Βάρβογλη Λίζα,  Στρουμπούλη Κατερίνα, Ξε-Γελάστε το Στρες, Εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα, 2008

Advertisement

About Μαρία Φραγκονικολάκη

Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

1 Response to Ηρεμία, Αυτοβελτίωση και Προσωπική Ανάπτυξη

  1. Παράθεμα: Αυτοβελτίωση και Προσωπική Ανάπτυξη | Ρώτα τη Σίβυλλα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s