Υπηρεσίες

Το Σ.ΚΕ.Ψ.Υ  προσφέρει ένα ευρύ φάσμα ψυχολογικών υπηρεσιών.Εφαρμόζεται το Συνθετικό Μοντέλο Ψυχοθεραπείας(γνωσιακή ,συμπεριφοριστική,συμβουλευτική,ανθρωπιστική,συστημική,ψυχοδυναμική κ.α).Γίνεται σύνθεση διαφορετικών θεωριών και ψυχοθεραπειών,των διαφορετικών διαστάσεων της ανθρώπινης λειτουργίας,των διαφορετικών στοιχείων της προσωπικότητας και των διαφορετικών επιστημονικών πεδίων και μεθόδων.Μ’αυτόν τον τρόπο δημιουργείτε ευελιξία, ώστε να γίνεται μία ολιστική παρέμβαση, η οποία δεν εστιάζεται μόνο στα συμπτώματα και την ίασή τους, αλλά παρέχει απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα για όλες τις ψυχολογικές δυσκολίες των ανθρώπων και διευκολύνει την αναζήτηση της εσωτερικής αλήθειας και γαλήνης.Καμία σχολή ή ψυχοθεραπευτική προσέγγιση από μόνη της, δεν μπορεί να καλύψει πλήρως, τις διαφορετικές ανάγκες και την υποκειμενική εμπειρία των ατόμων που ζητούν βοήθεια.Ο στόχος μας είναι η εξατομικευμένη παρέμβαση,συνθέτοντας κάθε φορά διαφορετικές θεωρίες,μεθόδους και θεραπείες ,ώστε να αυξάνεται η αποτελεσματικότητα της ψυχοθεραπείας.Το φάσμα της ψυχολογικής υποστήριξης και θεραπείας  έχει πολλά «παρακλάδια». Η φιλοσοφία μας είναι η δια βίου μάθηση και η απόκτηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερης εμπειρίας και περισσότερων εξειδικεύσεων.

Ατομική Ψυχοθεραπεία για διάφορα θέματα όπως :κατάθλιψη,απώλεια πένθος,χωρισμός,διαζύγιο ,απιστία,άγχος,αϋπνίες,ψυχοσωματικά συμπτώματα, stress , φοβίες ,ανησυχίες για την υγεία, έμμονες ιδέες, ψυχαναγκασμοί- καταναγκασμοί,κρίσεις πανικού,αγοραφοβία,χαμηλή αυτοεκτίμηση/αυτοπεποίθηση,διαταραχές προσωπικότητας,κοινωνικές/επικοινωνιακές δυσκολίες,επαγγελματικές δυσκολίες, αισθήματα κενού/έλλειψη ικανοποίησης,θυμος, αυτολύπηση , σεξουαλικές δυσλειτουργίες,τελειομανία,αναβλητικότητα,θυματοποίηση,υποστήριξη σε πάσχοντες από χρόνιες ασθένειες (π.χ.καρκίνος ,altzheimer κ.α),νευρική ανορεξία, βουλιμία,τραυματικές εμπειρίες,αυτογνωσία/ προσωπική ανάπτυξη, προβλήματα διάθεσης, σχέσεων, συμπεριφοράς, σχολικής επίδοσης, δυσλεξία κ.α

Η Συμβουλευτική Εφήβων έχει να κάνει με την υποστήριξη και την ψυχοεκπαίδευση για θέματα καθημερινότητας, διαπροσωπικές δυσκολίες, χαμηλή αυτοπεποίθηση,άγχος επίδοσης,άγχος για το μέλλον,ορμονικές αλλαγές και κυκλοθυμία(ένταση-θλίψη),κατάθλιψη, σεξουαλικότητα,συναισθηματικές δυσκολίες,θέματα επίδοσης,επαγγελματικού προσανατολισμού, διαταραχών πρόσληψης τροφής κ.α

Η Θεραπεία Ζεύγους /Οικογένειας αφορά προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις ,είτε στην πραγματικότητα, είτε έτσι όπως τα φαντάζεται κανείς. Καυγάδες ,ζήλια, αναστάτωση, έλλειψη πάθους,απιστία,χωρισμός, απώλεια ατομικής ταυτότητας, προβλήματα επικοινωνίας μεταξύ των μελών μιας οικογένειας, κ.α.Η κοινή θεραπεία ζευγαριών διαρκεί μισή ώρα περισσότερο απ’την ατομική θεραπεία.

Η Συμβουλευτική Γονέων κάποιες φορές παρέχεται παράλληλα(με αραιές συναντήσεις) με τη θεραπεία των παιδιών τους ώστε να  λειτουργήσουν ως συνθεραπευτές, διότι η πρόοδος που έχει γίνει στο παιδί ή στον έφηβο με τη δική μας παρέμβαση, μπορεί να χαθεί αν οι γονείς κάνουν λάθος χειρισμούς.Συμβουλευτική υποστήριξη και ψυχοεκπαίδευση σε θέματα ψυχικής υγείας με οδηγίες και παρουσιάσεις συγκεκριμένου ενημερωτικού / εκπαιδευτικού υλικού.

Επιπλέον, υπάρχει και η Ομαδική Ψυχοθεραπεία (grouptherapy), στην οποία 4-8 άτομα σχηματίζουν μια θεραπευτική ομάδα και μαζί με την ψυχολόγο οδηγούνται προς την αυτογνωσία ή την ίαση κάποιων συμπτωμάτων: ομάδες για την αντιμετώπιση του άγχους, για τη διαχείριση του πένθους, για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος υγείας, ενός χωρισμού κ.α. Επίσης, ομάδες για αυτογνωσία/προσωπική ανάπτυξη και ομάδες διαφυλικών σχέσεων.Εάν επιθυμείτε να συμμετέχετε σε μία απ’τις ομάδες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Επίσης, εάν επιθυμείτε τη δημιουργία συγκεκριμένης ομάδας, είμαστε ανοιχτοί σε νέες προτάσεις, εφόσον αυτό είναι εφικτό.

Κάποιες απ’τις  υπηρεσίες αξιολόγησης που στηρίζονται στα νέα δεδομένα της επιστήμης είναι νεωτεριστικές. Η εφαρμοσμένη στατιστική και η ψυχομετρία είναι δύο σημαντικά εργαλεία της επιστημονικής έρευνας και αξιολόγησης.Τα συμπεράσματα των τεστ(όταν χρειάζεται να χορηγηθούν) έχουν εφαρμογές στην πράξη σε θέματα ψυχολογίας και είναι επιβοηθητικά στην θεραπεία.

Η εκπαίδευση στα σταθμισμένα ψυχομετρικά τεστ, δίνει τη δυνατότητα για πιο έγκυρη και αξιόπιστη αξιολόγηση, η οποία βέβαια θα στηρίζεται και στο ιστορικό των θεραπευομένων και την κλινική συνέντευξη, βάσει των διαγνωστικών κριτηρίων του ICD-10 και του DSM-5 (πρόσφατα επανεκδόθηκε).

Μία πιο έγκυρη και αξιόπιστη αξιολόγηση των ενηλίκων μπορεί να γίνει με το ( MMPI-2). Το MMPI-2 είναι ένα ερωτηματολόγιο προσωπικότητας  με ερωτήσεις που «σκανάρονται» και προκύπτουν σχεδιαγράμματα, τα οποία ερμηνεύονται από την πιστοποιημένη ψυχολόγο του κέντρου μας.Τα δεδομένα απ’ αυτό το λογισμικό, ανοίγουν πιο γρήγορα το δρόμο για την καταλληλότερη παρέμβαση.

Αυτό το ψυχομετρικό εργαλείο , όπως και το 16PF (16 παράγοντες προσωπικότητας), χρησιμοποιούνται σε ορισμένες περιπτώσεις και στον επαγγελματικό χώρο, στο τμήμα πρόσληψης προσωπικού. Το 16PF (χορήγηση – ανάλυση) δε χρησιμοποιείται μόνο στην επαγγελματική επιλογή και σταδιοδρομία, αλλά και στη συμβουλευτική θεραπεία ζευγαριών, διότι αναδεικνύει τους παράγοντες που επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά κάθε ζευγάρι.

Εάν το επιθυμεί ο θεραπευόμενος μπορεί να γίνει χρήση έντυπου υλικού σε συνδυασμό με διάφορα εποπτικά μέσα  (Η/Υ, μαγνητόφωνο, ραδιόφωνο, βιντεοκάμερα για playback, προβολή με προτζέκτορα κτλ),τα οποία  «αισθητοποιούν» την παρέμβαση (συμμετοχή περισσότερων αισθήσεων) και αυξάνουν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Το WISCIII (χορήγηση – ανάλυση – report), είναι ένα ψυχολογικό τεστ για την αξιολόγηση παιδιών και εφήβων (6 – 16 ετών). Μετρά το Δ.Ν. (δείκτη νοημοσύνης), αλλά με τη λεπτομερή ανάλυση όλων των κλιμάκων μπορεί να αναδείξει τις αδυναμίες και τις δυνατότητες ενός παιδιού σε πολλούς συναισθηματικούς και συμπεριφορικούς τομείς. Αυτό το τεστ σε συνδυασμό και με άλλα, όπως για παράδειγμα το ΑθηνάΤεστ (χορήγηση – σχεδιάγραμμα), δίνει πιο ολοκληρωμένη εικόνα όσον αφορά τις δυσκολίες και τα δυνατά σημεία του παιδιού.

Αν για παράδειγμα φανεί ότι έχει κάποια ελαφρά νοητική υστέρηση, θα χρειαστεί διαφορετική παρέμβαση απ’ ότι κάποιο παιδί που δυσκολεύεται στο σχολείο λόγω δυσλεξίας (μαθησιακές διαταραχές) και ο Δ.Ν. του παιδιού είναι από φυσιολογικός ή πάνω του μέσου όρου. Η αποκατάσταση της δυσλεξίας, είναι υπηρεσίες (ειδικές ασκήσεις) που αναφέρονται στη γραφή , την ανάγνωση, την ορθογραφία και τα μαθηματικά. Επομένως, είναι απαραίτητος ο σχεδιασμός ενός προγράμματος με δραστηριότητες που να αφορούν το κομμάτι στο οποίο δυσκολεύεται το παιδί. Απ’ την άλλη, ένα παιδί με Δ.Ν. ελαφρώς χαμηλότερο απ’ το φυσιολογικό, μπορεί να χρειάζεται  εκμάθηση κοινωνικών δεξιοτήτων. Σε άλλες περιπτώσεις παρέχεται υποστήριξη/ψυχοθεραπεία για συναισθηματικά και συμπεριφορικά προβλήματα των παιδιών.

Το επάγγελμα του ψυχολόγου είναι λειτούργημα. Ο ψυχολόγος θα πρέπει να έχει ενσυναίσθηση και να αντιμετωπίζει τον πελάτη ισότιμα και όχι ως «ασθενή» βάσει του ιατρικού μοντέλου που επικρατεί σαν κουλτούρα ανάμεσα σε κάποιους ψυχοθεραπευτές.

Εκτός απ’ το αίτημα(βασικό πρόβλημα) που φέρνει ένας άνθρωπος που αναζητά ψυχολόγο, υποσυνείδητα ή και συνειδητά έρχεται να καλύψει και άλλες ανάγκες με βάση την πυραμίδα του Maslow. Η αγάπη για το αντικείμενο, η γνώση, η εμπειρία, η προσωπικότητα και η «ήρεμη» παρουσία της ψυχολόγου Μαρίας Φραγκονικολάκη, διαμορφώνουν ένα κλίμα που βοηθά τον θεραπευόμενο να νιώσει γρήγορα εμπιστοσύνη και οικειότητα. Αυτά είναι βασικά στοιχεία για την πορεία της θεραπείας.

Σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης που ο κόσμος έχει μεγαλύτερο άγχος και επικρατεί αβεβαιότητα, έχει ανάγκη από μία «φιλική» ψυχολογική υποστήριξη , η οποία να περέχεται από κάποιον ειδικό της ψυχκής υγείας.Η υποστήριξη ενός απλού φίλου είναι κάποιες φορές ένα υποκατάστατο των υπηρεσιών του ψυχολόγου, όμως ο φίλος μας δεν έχει εξειδικευμένη γνώση σε θέματα ψυχικής υγείας και μπορεί να κατευθύνει λάθος.

Πέρα, λοιπόν, απ’ την επιστημονική παρέμβαση, ο ψυχολόγος καλύπτει και άλλες ανάγκες του θεραπευομένου του π.χ. την ανάγκη του ανήκειν ή αυτήν της κοινωνικής αναγνώρισης, παρόλο που αυτό, συνήθως, συμβαίνει σε ένα υποσυνείδητο επίπεδο στο μυαλό του δεύτερου.Τέτοιες καταστάσεις, ίσως κάποιες φορές, να σταθούν εμπόδιο στη θεραπεία και γι’ αυτό αντιμετωπίζονται με προσοχή και σωστή διαχείριση απ’ την πλευρά μας.

Στο κέντρο μας υπάρχει στενή συνεργασία με συναδέλφους και δομές, ώστε να καλύπτονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι ανάγκες των θεραπευομένων μας.Επίσης, αναλαμβάνουμε μαθήματα κατατακτηρίων εξετάσεων για την εισαγωγή στο Ε.Κ.Π.Α και τη συγγραφή φοιτητικών εργασιών.

Συνεδρίες  κατόπιν ραντεβού.Υπάρχει η δυνατότητα συνεδριών μέσω skype ή κατ’οίκον

 
Φραγκονικολάκη Μαρία
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
Advertisement