Οριακή Οργάνωση Προσωπικότητας και Πρόωρη Διακοπή της Ψυχοθεραπείας

Περίληψη Εργασίας

Οι ασθενείς με οριακή οργάνωση προσωπικότητας παρουσιάζουν μια χρόνια παθολογία αδυναμίας του Εγώ με ειδικές αμυντικές λειτουργίες, οι οποίες δημιουργούν έναν αστερισμό δυσλειτουργικότητας σε αρκετούς τομείς της ζωής. Η θεραπεία αυτών των ασθενών είναι μια πρόκληση. Τα υψηλά ποσοστά πρόωρης διακοπής από την ψυχοθεραπεία (early dropout), οδηγούν σε ελλιπή αποτελέσματα.

Οι λόγοι για τους οποίους οι ασθενείς αυτοί διακόπτουν τη θεραπεία τους είναι πολλοί. Απ’την εκτεταμένη ανασκόπηση της βιβλιογραφίας φαίνεται ότι η παρορμητικότητα, τα υψηλά ποσοστά επιθετικότητας, οι λιγότερες απόπειρες αυτοκτονίας , ο αντιλαμβανόμενος στιγματισμός, η ύπαρξη άλλων διαταραχών προσωπικότητας (ΔΠ), η αποφυγή της βίωσης αρνητικών συναισθημάτων και το επακόλουθο άγχος που προκαλεί η άμυνα αυτή, η μη υποστήριξη της θεραπείας από την οικογένεια και κάποιοι δημογραφικοί παράγοντες, όπως η μικρότερη ηλικία και η χαμηλή εκπαίδευση και επαγγελματική κατάσταση, είναι αρνητικοί προγνωστικοί παράγοντες όσον αφορά τη συνέχιση της θεραπείας. Οι πιθανότητα να συνεχιστεί η θεραπεία είναι μεγαλύτερη όταν ο ασθενής έχει υψηλό εσωτερικό κίνητρο, αντιμετωπίζει κρίση (συχνές σκέψεις για αυτοκτονία) και ο θεραπευτής καταφέρει να εμπεριέξει τα αρνητικά συναισθήματα του ασθενή και να οριοθετήσει την εκδραμάτιση. Η εμπειρία προηγούμενης θεραπείας άλλοτε βοηθάει και άλλοτε είναι ενδεικτικός παράγοντας για διακοπή της θεραπείας. Σημαντικό ρόλο για την αντιμετώπιση της κατάστασης παίζει το θεραπευτικό συμβόλαιο και η θετική θεραπευτική σχέση.

Λέξεις Κλειδιά: οριακή οργάνωση προσωπικότητας, πρόωρη διακοπή από την ψυχοθεραπεία, θεραπευτικό συμβόλαιο/πλαίσιο, θετική θεραπευτική σχέση

Αποθηκεύστε το πλήρες κείμενο της εργασίας σε μορφή pdf κάνοντας κλικ εδώ!

Advertisement

About Μαρία Φραγκονικολάκη

Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s