Λίγα λόγια για την ΕΥΤΥΧΙΑ

 

«Συνταγή ευτυχίας»…………………………………………….
«Υπάρχουν «συνταγές ευτυχίας»,όταν μιλάμε γι’ αυτό το ον που ονομάζεται άνθρωπος;» ,με ρωτάς…
Μία διαφοροποιός ιδιότητα του ανθρώπου έναντι των υπολοίπων επίγειων όντων,είναι η επιθυμία.Ο άνθρωπος ποθεί την αιωνιότητα ,ενώ έχει τη γνώση του «Τέλους» του.Είναι ένας ανεκπλήρωτος πόθος –μακριά απ’ την πραγματικότητα, που προκαλεί απογοήτευση,δυστυχία.
Η βίωση της ευτυχίας «ανθίζει» στο «πρόσκαιρο» κομμάτι της διαδρομής,όπου βρίσκουμε λουλούδια με το χρώμα και τη μυρωδιά που θέλουμε,πουλιά τα οποία κελαηδούν το ρυθμό που αγαπάμε,φρούτα με τη γεύση που μας αρέσει και μονοπάτια που οδηγούν σε θάλασσες ήρεμες,φουρτουνιασμένες,βουνα δύσβατα,χιονισμένα ,βουνοπλαγές με ανθισμένες τις «νύφες του Χειμώνα» ή σε ανοιξιάτικο τοπίο με τα πολύχρωμα λουλούδια.Όταν δεν υπάρχει απόσταση ανάμεσα στην επιθυμία και τα «συμβαίνοντα», τότε ο άνθρωπος βρίσκεται σε κατάσταση ισορροπίας,αισθάνεται πληρότητα.

«Μα είναι δυνατόν αυτή η κατάσταση να είναι σταθερή και διαρκής;»,συνεχίζεις να προβληματίζεσαι.
Η επιθυμία που στην ουσία είναι η συνειδητοποίηση μιας έλλειψης , σε κινητοποιεί προς την εκπλήρωση της επιδίωξης αυτής.Μόλις αυτή επιτευχθεί δημιουργείται μία αίσθηση πληρότητας –τουτέστιν ευτυχία.Εάν αυτή η κατάσταση ήταν διαρκής ,στην ουσία δεν θα είχαμε λόγο δράσης, θα ήμασταν αδρανοποιημένοι.
Οι επιθυμίες είναι πολλές και διάφορες στην πάροδο της ζωής μας,ακόμα και μέσα στην ίδια ημέρα εναλλάσσονται και η εκπλήρωση ή η αποτυχία εκπλήρωσής τους μας παρασύρει σε μία διαδρομή ανάμεσα σε δύο πόλους ,που απ’ την μία έχουμε την πληρότητα –αδρανοποίηση και απ’ την αντίπερα όχθη,την έλλειψη και την επιθυμία για δράση.Άλλοτε χαιρόμαστε ,άλλοτε απογοητευόμαστε και τανάπαλιν.Τα συναισθήματά μας έχουν μία φυσιολογική διακύμανση από ευάρεστα σε δυσάρεστα.
Την εκπλήρωση μίας επιθυμίας ακολουθεί κάποια άλλη έλλειψη και αυτό είναι μία αδιάκοπη διαδικασία ,γιατί ο άνθρωπος είναι φύσει ελλιπήςκαι πονάει –«δυστυχεί».Όμως,αυτό είναι και το σημείο της επιθυμίας. Πεινάει (αναζητάει τροφή),αρρωσταίνει(σπεύδει να βρει γιατρό),πονάει η ψυχή του (ψάχνει για ψυχολόγο) και ούτω καθεξής.
Είναι αλήθεια ότι όσο πιο απαιτητικός είναι κάποιος και επιθυμεί πολλά –συχνά ,ακούμε τον όρο «μεγάλες προσδοκίες»-έχει αυξημένες πιθανότητες να εκπληρώσει περισσότερα απ’ τα «θέλω» του.Το τίμημα θα είναι μία συχνή αίσθηση «του ανικανοποίητου».Εδώ ,λοιπόν,είναι η στιγμή που εμφανίζεται στο προσκήνιο η λογική ,η οποία μειώνει την απόσταση ανάμεσα στην επιθυμία και την πραγματικότητα και μας κρατά σε μια κατάσταση ισορροπίας –ευτυχίας -πιο συχνά…υπάρχουν και άλλες παράμετροι.
«Αγαπητή μου μού λες ότι αυτή είναι η λύση;», διερωτάσαι με μία χαρωπή φωνή.
«Δεν υπάρχει μία συνταγή ευτυχίας.Μην ξεχνάς τη διάσταση της πραγματικότητας-δε λέει καμιά φορά να «συμμορφωθεί» με το «Εγώ» σου…!Προχώρα με τον δικό σου ρυθμό και όπου φτάσεις,όσες απογοητεύσεις και χαρές κι αν γευτείς.Μην αυταπατάσαι ότι ο διπλανός σου είναι πιο ευτυχισμένος-είναι και αυτός ελλιπής.Χαράζει την ίδια διαδρομή έλλειψης –εκπλήρωσης…και τούμπαλιν.Όσο διασχίζεις αυτήν τη «μοιραία» διαδρομή,ένα πράγμα να έχεις πάντα στο μυαλό σου –αν δεν το έμαθες ακόμα,σπεύσε … -τα μέσα που χρησιμοποιείς… «φάρος» σου,ο σεβασμός…!».

«Ναι,ωραία όλα αυτά, αλλά εγώ επιδιώκω την ευτυχία και ευτυχία δεν βλέπω, γιατί συνήθως δεν έχω ό,τι επιθυμώ ή τόσα όσα επιθυμώ.Θέλω να γίνω ευτυχισμένος.Ποια είναι η λύση ;», μου ξαναλές.

Αυτό που μας κάνει ευτυχισμένους δεν είναι η επιθυμία-στέρηση αλλά η απόλαυση στο παρόν και η διαδρομή προς έναν σκοπό.Τί σημαίνει,όμως, απόλαυση για τον καθένα ξεχωριστά;

Ευτυχία δεν είναι τόσο να έχεις αυτό που θέλεις,γιατί αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει πάντοτε,είναι προσωρινό.Οι επιθυμίες αλλάζουν και θα καταλήξεις να «καταδιώκεις» την ευτυχία ,ματαιοπονώντας, θέλοντας  όλο και περισσότερα σαν το «πιθάρι των Δαναϊδων».

Μήπως,ευτυχία είναι  περισσότερο να επιθυμείς αυτό που έχεις ή ό,τι πράττεις στο παρόν με πάθος και αφοσίωση;

                                          Επιθυμώντας ό,τι έχεις                                                     Ευτυχία=                     ——————————–                                                                                                                Έχοντας ό,τι επιθυμείς 

 

 

About Μαρία Φραγκονικολάκη

Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε